Έντυπα

Ανακοίνωση από Ραδιοζώνες Ανατρεπτικής Έκφρασης 98fm

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ

 

10/04/ 2013 – Η πρυτανεία του ΕΜΠ χάνει την εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων ενάντια στην μήνυση της ΕΕΤΤ για την παλιότερη εκπομπή των Ραδιοζωνών στους 98.1 από το ίδρυμα καθώς και την εκπομπή του «Ράδιο Ένταση» που εκπέμπει ανα χρονικά διαστήματα από διπλανή ταράτσα κοντά στη συχνότητα του «ΣΚΑΙ». Άλλη μια δικονομική προσπ άθεια καταστολής που έρχεται να προστεθεί στις προηγούμενες διώξεις κατά του Athens Indymedia και των Ραδιοζωνών Ανατρεπτικής Έκφρασης.

11/04/2013 – Με πρωτοβουλία του πρύτανη κόβεται το ρεύμα στο «Ράδιο Ένταση». Ταυτόχρονα γίνεται διακοπή της παροχής του ίντερνετ τόσο στο Athens Indymedia όσο και στις Ραδιοζώνες Ανατρεπτικής Έκφρασης, οι οποιες εκπέμπουν στους 93.8, που ουδεμία σχέση έχουν με τη δικογραφία. Άγνωστο μέχρι σήμερα πως οι απειλές για τα χαμ ένα ασφαλιστικά μέτρα για ραδιοεκπομπή μετεξελίχθηκαν σε φίμωση όλων των διαδικτυακών μέσων αντιπληροφόρησης της Πολυτεχνειούπολης. Το τέχνασμα που χρησιμοποίησε ο πρύτανης του ΕΜΠ, Σίμος Σιμόπουλος, αντί του εισαγγελέα, για να διακόψει την παροχή ίντερνετ ήταν η χρήση του εσωτερικού κανονισμού του ΕΜΠ που απαιτεί όλες τις παροχές ίντερνετ (IP) να αντιστοιχούν σε ονόματα. Το να δοθεί λοιπόν όνομα για τον server του σταθμού ή του Indymedia, εγχειρήματα αυτοοργανωμένα και όχι προσωποκεντρικά, συνεπάγεται κρατικές διώξεις ή φασιστικές και παρακρατικές επιθέσεις στα πρόσωπα αυτά. Αντ’ αυτού , σύσσωμος ο σύλλογος των Χημικών Μηχανικών, όπου στεγάζονται τα εγχειρήματα, έχει δηλώσει εδώ και έξι μήνες στο «όνομά» του τις παροχές αυτές αλλά και τις παροχές ίντερνετ πολιτικών ομάδων. Το χαρτί αυτό παρουσιάζεται ως χαμένο ή ανύπαρκτο.

12/04/2013 – Το «εξαφανισμένο», κατά τις πρυτανικές αρχές χαρτί του Φ.Σ Χημικών Μηχανικών παραδίδεται εκ νέου στον κοσμήτορα του ΕΜΠ, επιβεβαιώνοντας τη στήριξή τους στην ελευθερία έκφρασης εντός του ιδρύματος. O κοσμήτορας των Χ.Μ. κάλεσε το ΔΣ για να επιβεβαιώσει αν εμμένουν στις υπογραφές τους και ύστερα παρέδωσε το χαρτί στον πρύτανη.. Ταυτόχρονα, πραγματοποιείται από τα μέσα αντιπληροφόρησης και το Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι του Πολυτεχνείου, συγκέντρωση η οποία περιστοιχίζεται από εκατοντάδες αλληλέγγυους στο χώρο της πρυτανείας. Τελικά αργά το βράδυ γνωστοποιείται ότι ο Σιμόπουλος δε δέχεται το αίτημα του φοιτητικού συλλόγου και εμμένει στην απόφαση του για τη φίμωση των Ραδιοζωνών Ανατρεπτικής Έκφρασης και του Athens Indymedia.

 

Η ΦΙΜΩΣΗ ΔΕΝ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΑΔΡΑΝΕΙΑ

 

Ας μην αντιμετωπίζουμε το ζήτημα τεχνικά. Δεν έχει νόημα να στήσουμε άλλες πατέντες, άλλα σημεία εκπομπής και συμβιβαστικές λύσεις. Εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε το άσυλο και τον βασικό του πυρήνα -την ελεύθερη διακίνηση ιδεών- χρησιμοθηρικά, διότι έτσι ανοίγουμε το δρόμο στην κυριαρχία. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε ούτε με την λειτουργία κάποιων μέσων αντιπληροφόρισης, ούτε με κάποιος φοιτητικές ελευθερίες. Αυτό που συμβαίνει είναι η ρεβάνς και ο τσαμπουκάς μιας θράκας ιδεολόγων του ολοκληρωτισμού που ενσαρκώνουν την εξουσία και τις δυνάμεις καταστολής. Εδώ δε μιλάμε απλά για αναρχικούς ή αριστερούς ή προοδευτικούς.

Μιλάμε για τη βασική αρχή της ελευθερίας διακίνησης των ιδεών, μία διακίνηση η οποία έχει περικλειστεί σε μια επιχειρηματική ελίτ που κατέχει το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ. Το καθεστώς αυτό ενισχύεται από ένα ασφυκτικό νομικό πλαίσιο που απαγορεύει με ΜΑΤ και φυλακίσεις την οποιαδήποτε ανταγωνιστική προσπάθεια ενημέρωσης εφόσον αυτή δεν είναι ενταγμένη, λιγότερο ή περισσότερο στους -άτυπους – κανόνες του παιχνιδιού τους. Το ότι οι κανόνες είναι άτυποι δεν το λέμε τυχαία , καθώς σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των ραδιοφώνων και των τηλεοράσεων δεν έχουν άδεια λειτουργίας. Η συνέχιση της εκπομπής τους στηρίζεται σε ένα πλέγμα αλληλοεξυπηρετούμενων συμφερόντων και σχέσεις εξουσίας.

Εδώ και 10 χρόνια οι Ραδιοζώνες Ανατρεπτικής Έκφρασης, αποτελούν έναν ακόμη στόχο της εξουσίας. Από τις μηνύσεις της κρατικής ΕΕΤΤ και την εκπομπή παρακρατικού σταθμού στην ίδια συχνότητα (FREE FM) εως τη βελούδινη φίμωση από τις πανεπιστημιακές αρχές, ειδικότερα η πρυτανεία εφαρμόζοντας μια παρελκυστική πολιτική, δήθεν ουδετερότητας, φανερώνει την πραγματική της θέση. Παρουσιάζει τον εαυτό της σαν θύμα που διώκεται γιατί υποστηρίζει την ελευθερία της έκφρασης, ενώ την ίδια στιγμή κόβει την παροχή δικτύου στα μέσα αντιπληροφόρισης που στεγάζονται στο ΕΜΠ. Το ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δομών αντιπληροφόρισης βρίσκεται πλέον εντός πανεπιστημιακού ασύλου είναι μια πραγματικότητα που δεν ωφελεί να αγνοούμε. Θεωρούμε πως δεν υπερβάλλουμε με το να πούμε πως οι δομές αντιπληροφόρισης υπερβαίνουν τα πλαίσια της φοιτητικής κοινότητας και διαχέουν τον όποιο ανταγωνιστικό λόγο προς τα έξω, ενώ αντίστροφα κοινωνικοποιούν ένα άσυλο το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει εσκεμμένα απονοηματοδοτηθεί.

Όλοι όσοι διαχειριζόμαστε, δημοσιεύουμε ή χρησιμοποιούμε τα παραπάνω μέσα αλλά και όσοι αισθανόμαστε αλληλέγγυοι στο δικαίωμα στην αδιαμεσολάβητη έκφραση, δε δεχόμαστε να αναζητήσουμε εναλλακτικές στη ραδιοφωνική ή ιντερνετική εκπομπή, σε κάποιο πιο φιλόξενο μέρος. Η εβδομάδα που έρχεται , δε θα βρεί ένα ίδρυμα επαναπαυμένο σε μια κανονικότητα και τα δύο μέσα να εκπέμπουν από την άλλη άκρη του πλανήτη. Αν το κράτος θέλει να φιμώσει τα μέσα αντιπληροφόρησης, ας αφήσει στην άκρη τις ακαδημαϊκές μαριονέτες του και ας αναλάβει το πολιτικό κόστος μιας αστυνομικής επέμβασης στο χώρο του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.

Καλούμε όσους αντιτάσσονται στον σύγχρονο ολοκληρωτισμό,

σε εβδομάδα δράσεων αλληλεγγύης,

απο 15 εώς 21 Απριλίου 2013.

 

ΟΤΑΝ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗ ΦΙΜΩΣΗ

Η ΣΙΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ

Για την επίθεση μπάτσων και φασιστών στο κατειλημμένο Μαραγκοπούλειο

Για την επίθεση μπάτσων και φασιστών στο κατειλημμένο Μαραγκοπούλειο

 

Στην εποχή της εξαθλίωσης και της ανέχειας, του ολοκληρωτισμού και της βαρβαρότητας, οι μάσκες έχουν προ πολλού πέσει. Το “ανθρωποκεντρικό” κοινωνικό κράτος δεν είναι πια παρά μια θολή ανάμνηση μιας περιόδου επίπλαστης καταναλωτικής ευημερίας και κενότητας. Το μαγαζί που λέγεται ελληνικό κράτος, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποδείξει την αναγκαιότητα της ύπαρξης του, μένει με ένα μοναδικό προϊόν στα χέρια του, την ασφάλεια, το φερόμενο ως αντίδοτο στον τρόμο. Μια έννοια που παρέα με την τάξη, την ομαλότητα και τη σιωπή πολλοί αγάπησαν και άλλοι τόσοι μίσησαν και πολέμησαν. Με στόχο λοιπόν, την καλλιέργεια κλίματος φόβου και ανασφάλειας, το κράτος για να πουλήσει την πραμάτεια του επιστρατεύει κάθε μέσο διαθέσιμο στη ρητορεία ή τις πρακτικές του, κάθε πιστό του στρατιωτάκι ή παρατρεχάμενο κλητήρα. Είναι αυτό το στρατηγικό πλάνο στο οποίο εντάσσονται και τα γεγονότα της Δευτέρας 8/4, στην Πάτρα. Μια απόπειρα να τεθεί επί τάπητος για ακόμη μια φορά το ζήτημα δημοσίας τάξης που λέγεται καταλήψεις, μια απόπειρα απονοηματοδότησης και ευτελισμού του λόγου και της δράσης των εξεγερμένων ανθρώπων, των πολέμιων δηλαδή του πραγματικού τρόμου, αυτού της πλαστικής καθημερινότητας, της εκμετάλλευσης, του κανιβαλισμού, της εξουσίας.

Η εικόνα μέσα από τον διαστρεβλωτικό φακό των media πάντα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της εξουσίας. Έτσι και για τα γεγονότα της Δευτέρας 8/4 έχει στηθεί μια ολόκληρη προπαγάνδα και ρητορική που έχει εξορίσει παντελώς την αλήθεια. Εμείς, έχοντας βρεθεί στο σημείο που έλαβαν χώρα τα γεγονότα, καταθέτουμε τη δικιά μας οπτική για όποιον/α θέλει να φτάσει πιο κοντά στην πραγματικότητα.

α) Το σχέδιο των χρυσαυγιτών ήταν οργανωμένο.

Πώς αλλιώς μπορούμε να εξηγήσουμε τις δεκάδες πέτρες και μπουκάλια που βρίσκονταν στην ψησταριά* και όπλισαν τα χέρια των φασιστών; Πώς μπορούμε να εξηγήσουμε τον κάδο σκουπιδιών που είχε πέτρες στον παράπλευρο δρόμο ή το γεγονός ότι υπήρχε έντονη κινητικότητα τις τελευταίες βδομάδες γύρω από την κατάληψη; Ακόμα και η ίδια η παρουσία δεκάδων μελών της χρυσής αυγής στην ψησταριά εξυπηρετούσε το σχέδιό τους στήνοντας την πρόκληση και την παγίδα τους. Η αφορμή δόθηκε μετά από λεκτική αντιπαράθεση με αντιφασίστες.

β) Απροκάλυπτη συνεργασία χρυσής αυγής και αστυνομίας.

Όσες ανακοινώσεις και να βγάλει η αστυνομία όλη η γειτονιά είχε μάτια και είδε. Για τις δυνάμεις των ΜΑΤ που κατέφτασαν ένας ήταν ο εχθρός, όσοι και όσες υπερασπίζονταν την κατάληψη και σε αυτούς έστρεψαν το μένος τους, με δεκάδες δακρυγόνα, ασφυξιογόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Έτσι τα ΜΑΤ μας απώθησαν στην κατάληψη έχοντας κοινό μέτωπο με τους χρυσαυγίτες. Μια διμοιρία ΜΑΤ έκλεισε την Γούναρη στο ύψος της Χαραλάμπη και έκανε ουσιαστικά πλάτες στους φασίστες που έριχναν πέτρες και μπουκάλια προς την κατάληψη από το πλάι, λίγα μέτρα από τους μπάτσους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της συνεργασίας τους, πέρα από τις συνεννοήσεις που είχαν για τον τρόπο κοινής επίθεσης, είναι και ότι χρυσαυγίτες παρέδιδαν στην αστυνομία κόσμο ώστε να γίνει εξακρίβωση.

γ) Η τσογλανιά.

Δεν ξέρουμε με ποια άλλη λέξη να περιγράψουμε την συμπεριφορά των χρυσαυγιτών που προσπάθησαν να εισβάλουν και να σπάσουν την πόρτα σε σπίτι που συνορεύει η αυλή του με την κατάληψη. Σπίτι από το οποίο οι γείτονες την επόμενη μέρα μάζεψαν δεκάδες πέτρες από τις ρίψεις των φασιστών στην αυλή. Τσογλανιά είναι και ότι οι παρακρατικοί έσπασαν επί τούτου αυτοκίνητα. Τσογλανιά είναι και οι ευθύβολες ρίψεις χημικών από καραμπίνα των ΜΑΤ την Δευτέρα το βράδυ (αλλά και την Τρίτη εναντίον διαδήλωσης αλληλεγγύης στον συλληφθέντα που ήταν κρατούμενος στην Αστ. Διευθ. Αχαΐας) με στόχο τον τραυματισμό διαδηλωτών και όχι απλά την «διάλυση του πλήθους».

δ) Η δύναμη της αλληλεγγύης

Από τις πρώτες στιγμές που έγινε η επίθεση στο κατειλημμένο μαραγκοπούλειο δεκάδες αγωνιστές και αγωνίστριες αυθόρμητα κατέφτασαν για να υπερασπιστούν την κατάληψη, μια κινηματική υποδομή αψηφώντας την κυριαρχία του φόβου. Ακόμα και όταν η κατάληψη βρισκόταν σε έναν ιδιότυπο αποκλεισμό με αστυνομικές δυνάμεις να την έχουν περικυκλώσει, κατέφτασαν δύο οργανωμένες διαδηλώσεις που με την μαζικότητα και την αποφασιστικότητά τους ανάγκασαν τις δυνάμεις ΔΙ.ΑΣ. να αποσυρθούν και να προσεγγιστεί η κατάληψη. Βέβαια τα ΜΑΤ επιτέθηκαν με χημικά στην πορεία, όταν έφτανε στην πόρτα του μαραγκοπουλείου. Ο κόσμος όμως δεν μάσησε και παρέμεινε στην θέση του. Από αυτήν την επίθεση των ΜΑΤ υπήρξε και ένας συλληφθέντας διαδηλωτής. Έτσι μέσα σε λίγες ώρες πάνω από 200 άτομα βρίσκονταν στην κατάληψη, ένας κόσμος με διαφορετικές αφετηρίες και κοσμοθεωρίες που όμως αντιλαμβάνεται το κομβικό κινηματικό ρόλο των αυτοοργανωμένων χώρων. Οι καταλήψεις στην Πάτρα, όπως και αλλού, έχουν βαθιά κοινωνικά ριζώματα και έχουν μπολιαστεί με τους κοινωνικούς/ταξικούς αγώνες.

Ο κρατικός μηχανισμός οργανώνει την επίθεση εναντίον όλων, στην προσπάθεια μιας εκ νέου κοινωνικής ρύθμισης. Σε μια προσπάθεια θωράκισης του, ένα από τα πρώτα κομμάτια που επιτίθεται και θέλει να περιορίσει είναι αυτό που είναι φορέας ανατρεπτικών/ριζοσπαστικών αντιλήψεων και δράσεων. Ο πρώτος και προφανής αντικειμενικός σκοπός είναι η απονοηματοδότηση του λόγου και των πρακτικών αυτών των κομματιών. Τα τιτιβίζοντα παπαγαλάκια της κυριαρχίας συνεχίζουν αμείωτα τηλεοπτικά και διαδικτυακά να αναπαράγουν την ρητορική περί αιματηρού πολέμου μεταξύ ακραίων ομάδων, απογυμνωμένη από την αιτία ή το αποτέλεσμα, από την κοινωνική θέση και συνείδηση, από την ίδια την πραγματικότητα. Οι συγκρούσεις εντός της κοινωνίας είναι υπαρκτές και το ζήτημα για την εξουσία είναι να επικαθορίσει τις αντιλήψεις γύρω από αυτές, να τις εντάξει σε ένα κυριαρχικό πλαίσιο διευρύνοντάς την σε μια ευρύτερη κατασταλτική στρατηγική. Κομμάτι αυτής της στρατηγικής είναι και η χρησιμοποίηση παρακρατικών και φασιστικών ομάδων με προβοκατόρικο τρόπο, δίνοντας ταυτόχρονα χώρο στις τελευταίες να ανασάνουν. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι τέτοιου είδους γεγονότα συχνά αφορούν μέρη και χώρους όπου υπάρχουν έντονες ριζοσπαστικές διεργασίες και οι φασίστες δεν έχουν κοινωνική διεισδυτικότητα. Στα πλαίσια, λοιπόν, του δόγματος μηδενικής ανοχής του Δένδια, οι επιτηδευμένες φασιστικές προκλήσεις έρχονται να θέσουν ζητήματα ελλείμματος στην επιβολή των νόμων, πεδία ανομίας προς πάταξη ή διαχείριση από την κεντρική εξουσία.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιοι είναι αυτοί που επιτέθηκαν την Δευτέρα το βράδυ στο κατειλημμένο μαραγκοπούλειο, ποιοι είναι οι χρυσαυγίτες. Είναι οι ίδιες θρασύδειλες εφεδρείες των τιμητών αυτού του άδικου κόσμου που απόλυτα εναρμονισμένες με τις δυνάμεις καταστολής χτυπούν αυτοοργανωμένους χώρους, σφίγγουν το χέρι των μεγαλοεφοπλιστών, υποστηρίζουν τους χρυσωρύχους στις Σκουριές, έστρωσαν τον δρόμο για το γενικευμένο πογκρόμ που ακούει στο όνομα “Ξένιος Δίας” και που είναι έτοιμες να τεθούν εναντίον οποιουδήποτε διεκδικεί και παλεύει.

Εμείς, από την πλευρά μας, γνωρίζουμε τον διαρκή πόλεμο που μαίνεται εντός της ίδιας της κοινωνίας. Έχουμε πάρει θέση σαφή και ανυποχώρητη σε αυτόν. Χτίζουμε τις δομές που θα μας φανούν χρήσιμες στη μάχη αυτή και τις προστατεύουμε. Πράττουμε προς την κατεύθυνση σύνδεσης των αγώνων και δημιουργούμε κοινότητες ριζοσπαστικές. Αναζητούμε αυτά τα περάσματα που θα μας δείξουν μερικές ηλιαχτίδες της ελεύθερης κοινωνίας στο σήμερα. Μιας κοινωνίας ισότητας, αλληλεγγύης, αλληλοβοήθειας. Καταστρέφουμε και δημιουργούμε. Εκεί αναγνωρίζουμε το πόστο μας, πλάι στους από κάτω αυτού του κόσμου και σε διαρκή διαλεκτική σχέση με τα ξεσπάσματά τους. Αυτοί και αυτές είμαστε που βρεθήκαμε το βράδυ της Δευτέρας στο Μαραγκοπούλειο. Ο κόσμος του αγώνα, αυτοί και αυτές που ζουν με αξιοπρέπεια την εποχή τους.

 

Πέρασμα

συλλογικό εγχείρημα λόγου και δράσης

*Η εν λόγω ψησταριά («Ψηταλώνια») είναι του Σίψα, ο οποίος είναι γραμματέας της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής με πλούσιο παρακρατικό παρελθόν. Ήταν μέλος των «Κενταύρων» που σκορπούσαν τον τρόμο στις γειτονιές της Πάτρας, με αποκορύφωμα τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα. Το τελευταίο διάστημα γυρνάει στα μαγαζιά των υψηλών αλωνίων προσπαθώντας να βρει συμμάχους στους μαφιόζικους σχεδιασμούς του, χρησιμοποιώντας αντιαναρχική προπαγάνδα. Η ύπαρξη αυτής της ψησταριάς μαζί και με τα τελευταία γεγονότα ενισχύει την πεποίθηση μας ότι βρίσκεται εκεί, λόγω ενός ακροδεξιού/αντιεξεγερτικού σχεδιασμού.

ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

Την πέμπτη 15 Μάρτη στη 1 το μεσημέρι 150 αντιφασίστες και αντιφασίστριες επιτέθηκαν στα γραφεία της φασιστικής συμμορίας "χρυσή αυγή " στην Πάτρα -η λειτουργία των οποίων είχε ανακοινωθεί τρεις μέρες πριν- προκαλώντας εντυπωσιακού μεγέθους καταστροφές σε όλο τον εσωτερικό χώρο της φασιστοφωλιάς.

Τη δευτέρα 19 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε αφισοκόλληση και μοίρασμα στην περιοχή από 50 περίπου συντρόφους και συντρόφισσες, ενώ την ίδια ώρα το στέκι των χρυσαυγών είχε αναλάβει να περιφρουρεί μια διμοιρία. 

Το κείμενο που μοιράστηκε...

κείμενο αντιφασίστες-αντιφασίστριες

Λίγα λόγια απ' το Ράδιο Κατάληψη

Από τις πρώτες μέρες τις κατάληψης παραρτήματος έγινε εμφανής η ανάγκη να διαχυθεί ο λόγος μας στην κοινωνία. Αμέσως δημιουργήθηκε η επιθυμία να στηθεί ο δικός μας ραδιοφωνικός σταθμός, ώστε να βοηθήσει στην διάδοση των ιδεών και της πολιτικής ζύμωσης που υπήρχε ανάμεσα στα εξεγερμένα κοινωνικά κομμάτια του Δεκέμβρη του ‘08. Ως εργαλείο των διαδικασιών αυτών το ράδιο-Κατάληψη δεν θα μπορούσε να λειτουργεί αλλιώς, παρά μόνο πάνω στην αρχή της αυτοοργάνωσης. Με τον όρο αυτοοργάνωση εννοούμε μία οριζόντια αντιεραρχική δομή, η οποία προσπαθεί να διαχέει και να ενεργοποιεί ταυτόχρονα τις ιδιαίτερες ικανότητες του καθενός μέσα από μία συλλογική σύνθεση, μέσα από την κατάκτηση του κοινού τόπου, τη συνδιαμόρφωση και τη συνυπευθηνότητα. Σκοπός μας είναι να προπαγανδίσουμε μία άλλη κοινωνική οργάνωση βασισμένη στην αμεσοδημοκρατία, ενάντια στην όλο και πιο κάθετη ιεράρχηση.
Αφού η επιθυμία ήταν δικιά μας, φυσικό ήταν και η πραγμάτωση του εγχειρήματος να βασιστεί στα δικά μας μέσα. Βρεθήκαμε λοιπόν μπροστά σε μια σωρεία πρωτόγνωρων τεχνικών και πρακτικών προβλημάτων, τα οποία έπρεπε να ξεπεραστούν ώστε να είναι σε θέση να λειτουργήσει το δικό μας ραδιόφωνο. Αρωγός στην προσπάθειά μας υπήρξαν διάφορα άτομα που ασκούσαν ήδη την πρακτική της ραδιοπειρατείας, με τα οποία συναντηθήκαμε και μέσω της κοινής μας επιθυμίας να ακουγόμαστε ελεύθερα στα ερτζιανά. Καθόλη την διάρκεια επίλυσης των προβλημάτων μας, έχοντας σαν βασικό άξονα την κατάργηση των ειδικών (τεχνικοί, ηχολήπτες, παραγωγοί κτλ.), επιχειρήθηκε η διάχυση της υπάρχουσας γνώσης σε όλους τους συμμετέχοντες. Άλλωστε, όσο περισσότερο συσπειρώνεται κόσμος γύρω από ένα μέσο, τόσο πιο εύκολα ξεπερνιούνται οι όποιες δυσκολίες που εμφανίζονται, βοηθώντας έτσι και στην εξέλιξή του.

Κείμενο της διαχειριστικής συνέλευσης Παραρτήματος

Όσα δε φτάνει το ΠΑΜΕ τα κάνει προβοκάτσια...

Ένα μπαράζ δημοσιευμάτων από το ΠΑΜΕ έχει δει τελευταία το φως της δημοσιότητας. Τα δημοσιεύματα αυτά αναφέρονται με συκοφαντικούς και πολιτικά αλήτικους χαρακτηρισμούς στο χώρο του Παραρτήματος και στις πολιτικές και άλλες ομάδες που στεγάζουν εκεί την δραστηριότητά τους. Χαρακτηρισμοί όπως «κέντρο διακίνησης ναρκωτικών» και χώρος «που στεγάζει το παρακράτος», «κουκουλοφόρους προβοκάτορες» και «αναρχοφασιστοειδή γκρουπ» αναφέρονται στις ανακοινώσεις της γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Σε μια περίοδο που μεγάλα κοινωνικά κομμάτια έχουν ξεσηκωθεί ενάντια στις επιταγές του ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου, σε μια περίοδο που σημαδεύεται από τις πιο έντονες κοινωνικές εκρήξεις των τελευταίων δεκαετιών, το ΠΑΜΕ «χέρι χέρι» με την κρατική, φασιστική και μηντιακή προπαγάνδα δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο, αυτό της (εσωτερικής) καταστολής απέναντι σε τάσεις/συνιστώσες του κινήματος τις οποίες μονίμως έχει στο στόχαστρο γιατί εμφορούνται από λογικές και πρακτικές μη ελεγχόμενες από το ίδιο. Η πολιτική αυτή βγαλμένη από τις σκοτεινές στιγμές της ιστορίας των κομμουνιστικών κομμάτων έρχεται να δέσει αρμονικά με την κρατική καταστολή, να τη συμπληρώσει και να παίξει το ρόλο αυτού που δείχνει με το δάκτυλο τους ενόχους, απαιτώντας από το αστικό κράτος να κάνει επιτέλους την δουλειά του.

Το αυτοαποκαλούμενο ΚΚΕ, βαθιά πεπεισμένο πως κατέχει την ιερή αποστολή ως άλλο περιούσιο κόμμα να φέρει την εργατική τάξη στον παράδεισο του σοσιαλισμού, τροφοδοτείται από την μεταφυσική πίστη πως ό,τι είναι διαφορετικό, ό,τι βάζει έναν άλλο δρόμο στην οργάνωση και δράση των αγωνιζόμενων, ό,τι δεν υποτάσσεται στις κομματικές επιταγές και τον αμοραλισμό μιας τακτικής σχεδιασμένης στα υψηλά πατώματα κομματικών γραφείων, ό,τι τέλος πάντων δεν ταυτίζεται με αυτά που το ίδιο λέει, είναι (περίπου) πράκτορας της CIA. Είτε αυτοί είναι οι 300 του Πολυτεχνείου το ’73, είτε οι συλλογικότητες του Παραρτήματος στην Πάτρα. Η μονοδιάστατη πίστη στο «δίκαιο του εργάτη», η πίστη πως ο εργάτης δεν μπορεί παρά να εκφράζεται από το ένα και μοναδικό κόμμα της εργατικής τάξης, η πίστη πως πίσω από κάθε «αλλόπιστο» διαφωνούντα βρίσκεται ένα ύπουλο σχέδιο της αστικής τάξης να χτυπήσει το «κόμμα του λαού», τροφοδοτεί αυτό το απροκάλυπτα γκεμπελικό παραλήρημα απέναντι σε αυτούς/ες που χρησιμοποιούν το Παράρτημα, όχι για άλλο λόγο παρά γιατί το …δίκαιο του εργάτη-ΚΚΕ-κομματικής ηγεσίας είναι πιο …μεγάλο από των άλλων.

Πρώτο κείμενο του Ράδιο Κατάληψη

Από το ξέσπασμα της εξέγερσης του Δεκέμβρη και μετά, το Παράρτημα ορίζεται ως κέντρο αγώνα και τελεί υπό κατάληψη. Όλες οι δράσεις που πηγάζουν από αυτό είναι αποτέλεσμα ανοικτών, συλλογικών, αντιιεραρχικών διαδικασιών. Ένα από τα πρώτα εγχειρήματα είναι και το Ράδιο Κατάληψη. Εννέα μήνες αργότερα, το Σεπτέμβρη, η συνέλευση της Κ.Π. παύει τη λειτουργία της και το Παράρτημα περνά στο μοντέλο που ίσχυε πριν το Δεκέμβρη, αυτό της διαχειριστικής συνέλευσης του χώρου. Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός αυτοδιαχειριζόμενου μέσου, όπως το ραδιόφωνο και δεδομένης της διάθεσής μας να εκφραζόμαστε, να επικοινωνούμε και να αγωνιζόμαστε -και- μέσω αυτού, αποφασίσαμε τη συνέχιση της αυτόνομης πλέον λειτουργίας του Ράδιο Κατάληψη.

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου