Με αφορμή την δίκη των συλληφθέντων της κατάληψης του Flash FM

Στις 10/1/2012 ομάδα συντρόφων/ισσών καταλαμβάνει τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash στην Αθήνα και μεταδίδει ηχογραφημένο μήνυμα ως έμπρακτη αλληλεγγύη στα μέλη του Επαναστατικού αγώνα και όσους δικάζονται για την ίδια υπόθεση. Λίγα λεπτά μετά, έξω από το κτίριο με αυτεπάγγελτη παρέμβαση του εισαγγελέα καταφθάνουν αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες όσο περνούσε η ώρα όλο και αυξάνονταν. Η διεύθυνση του σταθμού δηλώνει πως δεν επιθυμεί να προβεί σε καμιά ενέργεια διωκτικού χαρακτήρα (μήνυση ή καταγγελία) και κάνει έκκληση για μη επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στο κτίριο. Οι αλληλέγγυοι αρνούνται να παραδοθούν και οι μπάτσοι εισβάλλουν στο κτήριο λίγο μετά τις 14.00. Οι συλληφθέντες οδηγηθήκαν στην ΓΑΔΑ και κρατήθηκαν μέχρι την ολοκλήρωση της αυτόφωρης διαδικασίας το πρωί της επόμενης μέρας όπου ορίσθηκε δικάσιμος μετά από δύο αναβολές για τις 26 Μαρτίου 2012. Οι κατηγορίες που αποδόθηκαν αφορούν 2 πλημμελήματα, αυτό του "εγκωμιασμού εγκληματικών ενεργειών" καθώς και διέγερση (επιβουλή) της δημόσιας τάξης και της "ψευδούς ανωμοτίς κατάθεσης".

Αν και η κατάληψη ραδιοτηλεοπτικών σταθμών είναι μία διαδεδομένη κίνηση στο πλαίσιο της αντιπληροφόρησης για διάφορα γεγονότα, στη συγκεκριμένη περίπτωση ερχόμαστε αντιμέτωποι με έναν πρωτοφανή χειρισμό τόσο από τις δυνάμεις καταστολής όσο και από τους εκπροσώπους της αστικής δικαιοσύνης. Αρχικά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι η επέμβαση των μπάτσων, μετά από εντολή του εισαγγελέα, έγινε λόγω του περιεχομένου της εκπομπής που δεν ήταν άλλο από ενημέρωση για την υπόθεση του Ε.Α και μετάδοση ηχογραφημένων κειμένων αυτών που έχουν αναλάβει την πολιτική ευθύνη για συμμετοχή στην οργάνωση. Το γεγονός αυτό, συνοδευόμενο από άλλες δύο αντίστοιχες περιπτώσεις (περίπτωση της μήνυσης κατά του Θεόφιλου Μαυρόπουλου για συνυπογραφή κειμένου με μέλη της Σ.Π.Φ και η περίπτωση των 13 συλληφθέντων σε παρέμβαση έξω απο τη οικία του Εισαγγελέα Μπαλτά ), ανοίγει τον ασκό του αιόλου για μια νέα φάση καταστολής στον ελλαδικό χώρο, αυτή της χωρίς προσχήματα ποινικοποίησης του πολιτικού λόγου, της πολιτικής τοποθέτησης και στάσης. Η αναίσχυντη φίμωση του πολιτικού λόγου των μελών του Ε.Α, και όσων κατηγορούνται για συμμετοχή στην οργάνωση, κατά την διάρκεια της δίκης, όσο και οι διώξεις αλληλέγγυων με αφορμή ην κατάληψη του Flash FM, είναι ακόμη ένα βήμα ώστε να γενικευθεί η επίθεση στο ευρύτερο ριζοσπαστικό κίνημα, όπως ιστορικά έχουμε δει να συμβαίνει και σε άλλες χώρες με τρανταχτό παράδειγμα την υπόθεση Marini στην Ιταλία.

Το κράτος φοβούμενο την ολοένα εντεινόμενη κοινωνική αναταραχή και θέλοντας να ενισχύσει την τρωτή του θωράκιση, επιλέγει όχι μόνο να επιτεθεί λυσσαλέα σε όσους αντιπαρατίθενται μαζί του στην πράξη, αλλά επιστρατεύει και θεαματικούς όρους ώστε να δημιουργήσει εύφορο έδαφος για την μετέπειτα διεύρυνση του κατασταλτικού του οπλοστασίου. Φυσικά δεν ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία ουρανοκατέβατη κατάσταση, αλλά με μία ιστορία η οποία έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται από την εποχή των συλλήψεων της 17Ν, συνεχίστηκε με τις συλλήψεις για την Σ.Π.Φ και Ε.Α, όπου τα δαιμόνια Μ.Μ.Ε χρησιμοποιούσαν έντυπο υλικό αναρχικού / κομμουνιστικού περιεχομένου – πάντα με την καθοδήγηση της Αντιτρομοκρατικής –   σαν ένδειξη τρομοκρατικής δράσης. Η περικύκλωση του ραδιοφωνικού σταθμού Flash FM με δεκάδες μπάτσους και τελικά η εισβολή τους στο κτήριο προκειμένου να συλλάβουν τους αλληλέγγυους, δημιουργεί το απαραίτητο σκηνικό ώστε οι 20 καταληψίες να θεωρηθούν επικίνδυνοι περιθωριακοί στα μάτια της κοινωνίας. Δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα χρήσιμο για το κράτος show.

Από τον κουκουλονόμο και τον τρομονόμο μέχρι τις φρονηματικές διώξεις αγωνιστών, τις συνεχείς προφυλακίσεις, την αυξημένη καταστολή στον δρόμο, τις εισβολές σε καταλήψεις και στέκια, τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων, στόχος του κράτους είναι ένας : ησυχία – τάξη – ασφάλεια. Στην δεδομένη πολιτικοοικονομική συγκυρία το τρίπτυχο αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ομαλή μετάβαση σε μια πιο ολοκληρωτικού τύπου αστική δημοκρατία και για την επιβίωση του καπιταλισμού με αυτούς τους όρους στον ελλαδικό χώρο.

Εμείς τασσόμαστε δίπλα στον κόσμο που επιλέγει να σπάσει την κοινωνική ύπνωση και ησυχία, που αντιστέκεται  και με όπλο του την αλληλεγγύη δημιουργεί ρήγματα στον σάπιο κόσμο του ατομικισμού και της αποξένωσης.

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ 26/3

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΟΥ FLASH FM