Φυλακές

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΓ.ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Την κυριακή 19 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε από 80 συντρόφους συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τις φυλακές αγίου Στεφάνου της πάτρας. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαβάστηκε κείμενο προς τους φυλακισμένους αλλά και υπήρξε επικοινωνία με κρατούμενους που μίλησαν για τις συνθήκες κράτησης, η οποία ηχογραφημένη υπάρχει εδώ.

Τον τελευταίο μήνα υπήρξαν κινητοποιήσεις από τους κρατούμενους σχεδόν σε όλες τις φυλακές του ελλαδικού χώρου σαν διαμαρτυρία για τις συνθήκες που επικρατούν στα αυτοαποκαλούμενα σωφρονιστικά ιδρύματα. Ο υπερπληθυσμός, τα πειθαρχικά, οι εξευτελιστικοί σωματικοί έλεγχοι, η έλλειψη φαγητού και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κάνουν τις αποθήκες που το κράτος στοιβάζει τις «παρεκκλίνουσες συμπεριφορές» αβίωτες. Ο αγώνας για την κατάργηση των φυλακών είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα για ελευθερία και αξιοπρέπεια.

 

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΚΑΘΕ ΦΥΛΑΚΗΣ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

κείμενα και δράσεις μέσα στις φυλακές το φλεβάρη του 2012

κείμενο προς τους κρατούμενους της φυλακής αγίου Στεφάνου

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, έξω από τα τείχη του κολαστηρίου του Αγ. Στεφάνου, για να δηλώσουμε τη στήριξη και την αλληλεγγύη μας σε σας, τους κρατούμενους στις ελληνικές φυλακές.

Στη χρονική περίοδο που ζούμε, συντελείται από τα αφεντικά ντόπια και ξένα μια ευθεία επίθεση απέναντι σε όλους μας. Οι ζωές μας λεηλατούνται και χιλιάδες άνθρωποι οδηγούνται στην εξαθλίωση, στο όνομα της σωτηρίας της χώρας και της εξόδου από την κρίση. Μέσα σε όλα αυτά, οι συνθήκες για σας στα κάτεργα-σωφρονιστικά ιδρύματα των ελληνικών φυλακών γίνονται δυσβάσταχτες.

Μετά την απόρριψη στη Βουλή του νομοσχεδίου για την αποσυμφόρηση των φυλακών, οι αντιδράσεις σας, η αποχή όλων των κρατουμένων από την εργασία τους, απαντήθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης με την παύση παροχής συσσιτίου, εκτός από τους ασθενείς, για τους οποίους αυτό δόθηκε σε ιδιωτικά κέτερινγκ. Για το κράτος, αυτοί που μπορούν να σιτίζονται είναι όσοι από εσάς έχουν τα χρήματα να το κάνουν, αγοράζοντας τα τρόφιμα από την καντίνα. Το υπουργείο, συνεχίζοντας την επίθεσή του, μετακύλησε με ανακοινώσεις και δηλώσεις την ευθύνη για την κατάσταση αυτή πάνω στους ίδιους τους κρατούμενους, ιδιαίτερα σε αυτούς που εργάζονται στα μαγειρεία, απειλώντας τους συγκεκριμένα και με επιβολή περιοριστικών όρων. Ξέρουμε, ότι για χιλιάδες κρατούμενους, η παύση παροχής συσσιτίου σημαίνει εξαθλίωση και κίνδυνο της ίδιας της ζωής τους, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία είναι άποροι, ντόπιοι ή μετανάστες. Για μερικούς βουλευτές από όσους καταψήφισαν το νομοσχέδιο, δεν είναι και κάτι σημαντικό αν μερικοί κρατούμενοι πεθάνουν από ασιτία ή λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης, καθώς το ζητούμενο είναι η τήρηση του νόμου και της τάξης. Από ένα σύστημα που έχει ως στόχο τη συνεχή κράτηση, την επίθεση στην αξιοπρέπειά σας, την καταστολή και τον έλεγχο στην καθημερινότητά σας.

Απάντηση σε όλα αυτά είναι και θα είναι οι δικοί σας αγώνες, τόσο για τα όσα ζείτε μέσα στα κολαστήρια με τις άθλιες συνθήκες, όσο και απέναντι στην ίδια τη φυλακή. Απέναντι στη δικαιοσύνη που δικάζει, καταδικάζει προφυλακίζει, στοιβάζοντας χιλιάδες ανθρώπους στις φυλακές και αποκομίζοντας και οικονομικά οφέλη από τα κάθε λογής παραδικαστικά κυκλώματα. Απέναντι στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, με την έλλειψη τροφής, θέρμανσης, ζεστού νερού, υγειονομικής και ιατρικής περίθαλψης, ιδιωτικού χώρου. Απέναντι στην καταστολή από τους ανθρωποφύλακες, που εκφράζεται με τα πειθαρχικά, τους σωματικούς ελέγχους, τις εκδικητικές μεταγωγές, τους ξυλοδαρμούς, τα βασανιστήρια, τις δολοφονίες μέσα σε απομονώσεις και κρατητήρια. Απέναντι στους θανάτους που συμβαίνουν κατά εκατοντάδες κάθε χρόνο. Απέναντι στην ποινικοποίηση και φυλάκιση χιλιάδων τοξικοεξαρτημένων, που αντί να έχουν ιδιαίτερη φροντίδα, οδηγούνται στη φυλάκιση, μέσα στα σωφρονιστικά ιδρύματα που ξέρουμε πολύ καλά πως οι μπάτσοι σπρώχνουν κάθε λογής ναρκωτικά και ψυχοφάρμακα, οδηγώντας ουσιαστικά τον εξαρτημένο είτε στο θάνατο είτε στη συνεχή ομηρία μέσω της δόσης. Απέναντι στις αρνήσεις των υπηρεσιών να χορηγούν άδειες, μεροκάματα, να επιτρέπουν τις επισκέψεις, χρησιμοποιώντας τα ακόμη και σαν μέσα πίεσης και εκβιασμού απέναντί σας, σε περιπτώσεις που εξεγείρεστε. Απέναντι στην ίδια την ύπαρξη της φυλακής, της καταστολής και του ποινικού δικαίου που έχουν ως στόχο να τιμωρούν, να ποινικοποιούν και να διαχωρίζουν τους ανθρώπους σε εγκληματίες η μή, καλούς και κακούς.

Για μας, σαν αναρχικούς-αντιεξουσιαστές, μια ελεύθερη κοινωνία είναι μια κοινωνία χωρίς φυλακή, καταστολή, βαρβαρότητα. Οι δικοί σας αγώνες για αξιοπρέπεια είναι και δικοί μας αγώνες. Γιατί μέσα ή έξω από τα τείχη των φυλακών, το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο από όλα τα κελιά. Μέχρι το γκρέμισμα κάθε φυλακής, κανείς δεν είναι ελεύθερος.

 

 

 

κείμενα και δράσεις μέσα στις φυλακές το φλεβάρη του 2012

Το φλεβάρη του 2012 ξεκίνησαν κινητοποιήσεις στις ελληνικές φυλακές που αφορούν τις συνθήκες κράτησης αλλά και τον τρόπο που λειτουργεί το σύστημα "δικαιοσύνης" με αποτέλεσμα να γεμίζουν τα "σωφρονιστικά ιδρύματα". 

Ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης παραθέτουμε κείμενα αλλά και ανακοινώσεις των δράσεων σε διάφορες φυλακές της χώρας ως έναν ακόμα τρόπο διάδοσης του λόγου των κρατουμένων. 

Οι πληροφορίες έχουν "αλιευθεί" από τον ιστότοπο athens.indymedia.org  

 

Κραυγή από το κάτεργο του Μαλανδρίνου

αιτήματα κρατουμένων-φυλακές Κορυδαλλού

Εξεγερση στις φυλακες ανηλικων Βολου

Αιτήματα κρατουμένων φυλακών Τρικάλων

Αιτήματα κρατουμένων φυλακών Κορυδαλλού

Στάση στις φυλακές Αλικαρνασσού

Αποχή συσσιτίου στις γυναικείες φυλακές.

Στάση στις φυλακές Αυλώνα

αποχή συσσιτίου και στις φυλακές νιγρίτας

Στάση στις γυναικείες φυλακές της Θήβας

κινητοποιήσεις φυλακισμένων στις φυλακές Κέρκυρας

Ανακοίνωση των κρατουμένων στις φυλακές Αλικαρνασσού


συνομιλία με κρατούμενο αγ. Στεφάνου

Συνομιλία με κρατούμενο σχετικά με τις συνθήκες κράτησης κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης αλληλεγγύης έξω από τη φυλακή Αγ. Στεφάνου την Κυριακή 19/2/2012 από αναρχικούς-αντιεξουσιαστές .

Το ενοχλητικό μπιπ που ακούγεται έχει προστεθεί λόγω αναφοράς σε ονοματεπώνυμο πρωην κρατουμένου χωρίς να έχουμε πάρει τη συγκατάθεσή του.

Αναμετάδοση εκπομπής του 1431

ekpobi tameioΣήμερα στις 7.00 θα γίνει αναμετάδοση της εκπομπής του 1431ΑΜ σχετικά με το ταμείο αλληλεγγύης και οικονομικής στήριξης των φυλακισμένων αγωνιστών.

Αλληλεγγύη στον Άρη Σειρηνίδη

Στα πλαίσια της αλληλεγγύης στον αναρχικό Άρη Σειρινήδη, την Τετάρτη 24 Μάη  θα πραγματοποιηθεί τηλεφωνική ομιλία με τη Συνήγορο του Άννη Παπαρούσου.


ΛΕΥΤΕΡΙΑ Σ' ΟΣΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΚΕΛΙΑ

 @πόδραση

κάθε τετάρτη 7  με 9 μ.μ
Υ.Γ Η εκπομπή έχει ανέβει εδώ

Αναμετάδοση της εκδήλωσης για τον τρομονόμο

Την Τρίτη 18/1 στις 11.00 το πρωι, στα πλαίσια της εκπομπής @πόδραση, θα γίνει αναμετάδοση της εκδήλωσης που έλαβε χώρα στις 25/10 στο Πολυτεχνείο στην Αθήνα με θέμα "Τρομονόμος Νο3 : Οι συγκρουσιακές πρακτικές στο ειδώλιο".Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Δράση για την Ελευθερία και υπάρχει στο αρχείο του 98 FM
Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου